banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Ve třetí části knihy 7 návyků skutečně efektivních lidí se Covey věnuje tomu, proč je v životě člověka důležitá rovnováha produkce a produkčních schopností. Rovnováhy by měl člověk dosáhnout ve čtyřech oblastech, které tvoří vaší podstatu. Pojďme se na ně jednotlivě podívat. 

FYZICKÁ

Člověk by se měl starat o své tělo. Měli bychom věnovat hlavně pozornost tomu, co jíme, pravidelně se hýbat a být co nejvíce na čerstvém vzduchu. To u obnovy fyzických sil bohatě stačí. Neměla by to být žádná věda. O pohybu jsem již psal v jednom z předešlých článků, takže se teď zmíním hlavně o jídle. Já osobně se snažím, pokud to alespoň trochu lze, se vyhnout potravinám, které nemají žádnou výživovou hodnotu nebo obsahují velké množství chemických látek. Vím, je to v dnešní době průmyslových výrobků celkem obtížné, ale vy i vaše tělo si to určitě zasloužíte. A garantuji vám, že se budete cítit mnohem lépe.

DUŠEVNÍ

Duševní balanc tkví v práci s naším vědomím, našimi zkušenostmi a myšlenkami, zkrátka s naší hlavou. Když jsem chodil do školy, tak jsem se těšil na dobu, až dostuduji a nebudu se muset učit. Čím jsem ale starší, vstřebávám do sebe čím dál větší množství informací. Ty samy o sobě ale nejsou to nejdůležitější. Podstatné je uplatnění těchto informací ve vlastním životě. Neustálé životní vzdělávání člověka obohacuje a posunuje. V dnešní době plné informací to není problém. Je ale také potřeba dbát na to, abychom si vybírali informace důvěryhodné a kvalitní, a právě těmi obohacovali svůj život, ať už to je dobrá kniha, osobní kontakt s lidmi či online svět internetu.

DUCHOVNÍ

K této části kapitoly jsem hledal cestu delší dobu. Nerad bych se bavil o náboženství jako takovém, ale spíše o víře. Je tady nepochybně něco, co zatím svými smysly nedokážeme vysvětlit. Takové věci jsou pak otázkou víry. Víra je od nepaměti součástí lidského života. Ovlivňuje nás víc, než jsme si schopni uvědomit. Obnovu duchovní oblasti lidé po celém světě provádějí různě: modlením, meditací, čtením afirmací, poslechem vážné hudby atd. Pro mě osobně obnova v této oblasti znamená návrat k základním lidským hodnotám a hledání svého poslání v tomto světě. Líbí se mi slova Napoleona Hilla: „Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout."

SPOLEČENSKO-CITOVÁ

Člověk je společenský tvor a naprostou většinu svých rozhodnutí dělá na základě svých pocitů. O tom není pochyb. Lidé vždy fungují v rámci nějakého společenství. Ať už je to rodina, přátelé či kolegové. Není dobré se upínat na jednu skupinu, ideální je mít i mezi nimi rovnováhu. Kombinace různých vrstev člověka obohacuje.

Knihu jsem přečetl již několikrát a nejlépe můj pocit z této knihy vystihuje poslední věta, což jsou slova pana Eliota:

„Nesmíme přestat hledat. A na konci veškerého našeho hledání se ocitneme tam, kde jsme začali, a zjistíme, že toto místo vidíme poprvé.“