banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Uvádí se, že až 98 % lidí selže ve snaze o udržení pozitivních návyků, které se jim i přes obtíže podařilo vypěstovat. Je zajímavé, že s úspěchy – ať už v životě nebo byznysu je to podobné. Pouze pár procentům ze sta se zadaří. Tyto dvě roviny spolu totiž velmi úzce souvisí. Cesta za úspěchem vyžaduje disciplínu a disciplína je vlastně v přeneseném významu naše dlouhodobá práce na vytváření pozitivních návyků, které nás k tomu pomyslnému cíli mají dovést. A proto, když jsem v minulém článku hovořil o tom, jak si vybudovat nové, lepší návyky, musím dnes navázat hned tím, jak si je dlouhodobě udržet. Zde je pár tipů:


1. Nesnažte se „sníst slona vcelku“

Drtivá většina z nás chce vidět změny okamžitě – rychle zhubnout, rychle zbohatnout, rychle „doplňte si sami“. Naložíme si proto příliš velká pomyslná sousta a hltáme, dokud nás naše tělo nepřiměje to vzdát. Jak ale radí staré rčení: „Když chcete sníst slona, naporcujte si ho.“. Je mnohem lepší postupovat ke změně drobnými krůčky.

Například pokud jste se rozhodli, že uděláte něco pro své zdraví a začnete běhat, neznamená to, že si první týden vytyčíte cíl hned prvních deset kilometrů. Začněte klidně tím, že si jen ke dveřím připravíte tenisky a až další týden je nazujete a postupně začnete přidávat kilometry... Energie a chuť v této nové aktivitě setrvat vám pak vydrží výrazně déle a je větší šance, že i trvale.

2. Bez měření není pokroku

V byznysu i v životě je nutné nastavit si nejen cíle, ale také rozumnou metriku, podle které budete vědět, kde se právě nacházíte, a zároveň vám bude dávat průběžnou zpětnou vazbu, která vás povzbudí.

Osobně mohu doporučit například skvělou metodu „buzer lístek“, kterou popisuje Petr Ludwig ve své knize Konec prokrastinace. Díky tomuto nástroji si do přehledné tabulky vizualizujete průběžně svou úspěšnost při budování nového návyku a motivujete se v setrvačnosti. Stáhněte si šablonu pro buzer lístek zde.

3. Korigujte

Při utváření návyků není nikdy správná jen jediná cesta a žádná cesta není zároveň neměnná. Jinými slovy, i když si nastavíte konkrétní cíl – např. začít běhat a postupné kroky, jak si nový návyk ukotvit, neznamená to, že daný plán nemůžete v průběhu měnit. Nastavením metriky získáte skvělý nástroj sebereflexe, díky níž budete moci průběžně vyhodnocovat, co dělat jinak a lépe, aby to bylo zároveň udržitelné.

Je možné, že zhubnout měsíčně 2 kilogramy, abyste za rok měli 24 kg dole, není nemožné, ale pokud do toho začnete průběžně cvičit a nabírat také svalovou hmotu, pak se nemůžete divit, že kila dolů podle plánu nepůjdou, ale i přesto budete vypadat lépe. Možná svůj plán v průběhu přehodnotíte.

4. Vybírejte správné návyky

Ne každý návyk, ani ten, který se vám zpočátku jeví jako správný, vám skutečně může být do budoucna ku prospěchu a spokojenosti. Pokud se osobně cítím v nějaké chvíli frustrován nebo pod stresem, snažím se zamyslet nad tím, co je potenciální příčinou mé nepohody. Stres je do jisté míry zdravý, může být hnacím pohonem. V jiném aspektu jde zase o příčiny, které jsou mimo naši kontrolu a musíme se snažit adaptovat, anebo se takové situaci zcela vyvarovat. Nezřídka však bývá příčinou naše stresu a vnitřního tlaku právě vlastní vybudovaný návyk.

Například pokud se v průběhu pracovního shonu cítíte už od rána ve stresu, zkuste se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jakým způsobem vykonáváte vaše pracovní úkoly. Jste zvyklí už od snídaně kontrolovat e-maily a k důležitým úkolům se dostanete až před polednem, a pak nestíháte? Možná je na čase změnit zaběhnutý pracovní návyk a nalézt si vhodnější a méně stresující způsob práce.

5. Nalezněte rovnováhu

Mnoho lidí se na cestě k větší spokojenosti rozhodne úplně změnit určitou stránku svého života. Občas ale zapomenou, že každá taková změna má především napomoci vést vyrovnaný život. Je proto dobré definovat si své hodnotové oblasti, na nichž vám záleží, a posilovat v těchto sférách své návyky rovnoměrně. K čemu by vám jinak bylo udržovat zdravý životní styl a trávit hodiny cvičením a vařením hodnotného jídla, jestliže nemáte například v pořádku rodinné vztahy nebo vás trápí práce?

6. Neopomíjejte staré návyky

Nejrůznější metody vizualizace, např. zmíněný „buzer lístek“ vám pomohou zároveň revidovat i vaše starší návyky, které si chcete uchovat. Je škoda kvůli snaze naučit se například nový jazyk, začít běhat nebo hubnout opomenout jiné dřívější návyky, které vás činí spokojenější nebo vás posouvají třeba v kariéře.

Na závěr bych rád sdílel svůj postřeh, nakolik hraje důležitou roli v naší vytrvalosti při udržení návyků faktor prostředí. Sám jsem členem několika klubů, kde se pravidelně setkávám s řadou inspirativních a úspěšných lidí ve svých oborech. Za jejich životními příběhy vždy stojí pravidelné rituály, kterými se postupnými kroky vypracovali, a které s námi, ostatními členy ochotně sdílejí. Je to neuvěřitelný zdroj nové energie a motivace, které se mi dostává. A co nabíjí vás? Kde získáváte motivaci, která vám nedovolí se jednoduše vzdát?