banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Jako malý kluk jsem vyrůstal v křesťanské rodině, kde se vulgární vyjadřování příliš netolerovalo. Přesto si nyní v dospělosti rád a poměrně často v určitých situacích zanadávám. A zcela upřímně se přiznávám, že mi to dělá radost bez výčitek. Máte to podobně?


Současná doba takovým projevům sama o sobě nahrává. Lidé jsou pod větším tlakem a přirozeně ventilují ven slova a výrazy, které by kolikrát potřebovaly samostatný výkladový slovník. Nedivím se jim. Ba naopak, většinou pro to mám pochopení. To mě vedlo k zamyšlení a hledání konkrétních důkazů, proč je vlastně někdy dobře si pěkně od plic zanadávat. Identifikoval jsem tři hlavní důvody_

Jsme silnější

Používání vulgarismů nám dodává energii pro náročné úkoly. Jeden americký experiment dokonce testoval dvě skupiny sportovců, aby zjistil, zda má používání sprostých slov nějaký vliv na jejich výkon. První skupina měla zakázáno vulgarismy používat, zatímco druhá se v rámci zátěžového testu mohla projevovat dle libosti. Ve výsledku vědci u druhé skupiny zaznamenali 10% nárůst výkonnosti v porovnání s první skupinou.

Uleví se nám

Schválně si příště, až si pěkně od plic zanadáváte, zkuste uvědomit vaše pocity. Je to úleva? I to může být efekt, které používání vulgarismů přináší. Vezměme si za příklad otužilce, kteří své tělo dobrovolně vystavují účinkům ledové vody, aby získali silnější imunitu i psychiku, jak se traduje. Tělo, které je náhle vystaveno účinkům ledové vody, spouští automaticky emoční reakci, zvyšuje tepovou frekvenci a míra vyrovnání se s danou situací následně záleží na stupni jeho připravenosti a reakci.

Jeden z dalších experimentů, které jsem na podporu tvrzení dohledal, sledoval vliv užívání sprostých slov při vystavení účastníků ledové vodě. Ukázalo se, že skupina, která měla svobodu ve vyjadřování v průběhu experimentu, vydržela v ledové vodě dvakrát delší dobu než skupina účastníků, kteří byli v projevu omezeni. Zvýšená úroveň adrenalinu u nich zkrátka nebyla následována adekvátní reakcí těla, která by jim pomohla se s šokovou situací snáze vyrovnat a překonat ji. Mozek proto zvolil rychlejší ústup.

Snížíme svůj stres

Poslední důvod je provázán s předchozím bodem, ale vztáhneme jej vůči jiné situaci. Pokud jste aktivní řidiči, jistě si živě vybavíte dopravní situace, které vás v milisekundě dokázaly vytočit doběla a neubránili jste se nadávkám. Auto, které vám zablokovalo cestu, když jste spěchali. Chodec, který přecházel na červenou. Řidič, který vám z ničeho nic „hodil myšku“ před váš vůz atd. Použití vulgarismů je v takové situaci adekvátní reakcí těla, což potvrzují i jiné studie. Tělo díky tomuto emočnímu ventilku začíná snižovat hladinu stresových hormonů, díky čemuž se rychleji zklidní, aby mohlo dále pokračovat v běžném fungování a rozhodování.

 

Mluvit sprostě ano, ale...

Nerad bych tímto článkem ospravedlňoval vulgární jednání obecně a za všech okolností. Sám mám dvě děti a velmi dobře si uvědomuji, jak snadno jsou ovlivnitelné jednáním svých rodičů a okolí. V jejich případě však vulgární projev může být jen čistým odrazem jednání někoho jiného. Jim osobně neposkytuje zmíněné pozitivní efekty. Naopak jsou schopny zasadit toto jednání do konkrétního rámce chování, například když vyžadují pozornost nebo pochvalu, a to není v pořádku. Proto je potřeba se skutečně v určitých momentech hlídat.

Na druhou stranu jsou vulgární projevy reakcí, které bychom se neměli pod tlakem okolí nebo vlastního svědomí vzdávat, je-li nám přirozená. Pokud nám přináší pozitivní efekt a neovlivňujeme jí negativně nikoho dalšího (například také formou urážky), je naprosto v pořádku. Navíc jistá míra „rebélie“ v tomto směru vyvolává také větší pocit sounáležitosti ve skupině. V rozumné míře a s ohledem na druhé nás může společně posilovat.

Jaký je váš názor na užívání vulgarismů? Hovoříte občas sprostě a nestydíte se za to?