banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Sportem ku zdraví. To už jsem slyšel několikrát. Také to, že by se zkrátka mělo sportovat, že sport je zdraví prospěšný, že ho naše tělo potřebuje. To víme všichni. Mě osobně tato obecně známá věc však ke sportování nikdy dlouhodobě nemotivovala. Ale jak se k pravidelnému sportování přinutit?


Snažím se mít na začátku každé nově vykonávané aktivity nějaký spouštěč, který mě pravidelně upozorní a zároveň přinutí se do toho pustit, dříve než se tato činnost stane pravidelným návykem. Uvedu to na mých zkušenostech s běháním. Několik let jsem se snažil běhat, ale nikdy jsem u toho dlouho nevydržel. Neměl dostatečně silný spouštěč. Úvodní motivace většinou po pár dnech vyprchala.

Mým snem vždy bylo bydlet v čisté přírodě někde u lesa. V době, kdy se mi tento sen splnil, se objevil jasný spouštěč. Hned za domem mám několik hektarů krásného čistého lesa. Nemusím překonávat kilometry betonu nebo někam jezdit, abych si mohl jít zaběhat. A i když někdy přijdu po práci domů a běhat se mi nechce nebo třeba prší, mám obrovský spouštěč - připravené tenisky u dveří. Stačí se jen obout a vyběhnout. Mým spouštěčem jsou tedy bydlení hned u lesa v čisté přírodě a připravené tenisky. Tak si nezaběhejte.

Spouštěč je velmi důležitá věc, abychom vydrželi. Nahrazuje pevnou vůli, která většinou po pár dnech přestává fungovat a pokud nemáte silnou motivaci, obvykle člověk rychle s novou aktivitou končí. Kritický je první měsíc, než se vytvoří pravidelný návyk.

Co může být spouštěčem? Spouštěčem mohou být připravené tenisky, zakoupená permanentka, pevně stanovený čas, přítel, se kterým budete sportovat. V době, kdy jsem hrával tenis, jsme si s kamarádem na celou zimní sezonu předplatili tenisové kurty na hodinu týdně. I to byl silný spouštěč. Vždy jsme si vážili času jeden druhého, nechtěli jsme tedy tenis rušit, také jsme se viděli, což pro nás bylo odměnou a bezpochyby jsme si vážili peněz, které jsme do aktivity předem investovali.

Jsem přesvědčen, že i Vy používáte u pravidelných činností určité spouštěče, možná si to jenom neuvědomujete. Přeji Vám hezké pocity ze sportování. Vždyť je to tak zdravé....