banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Poměrně často dostávám dotazy na doporučení knih, které mě v poslední době zaujaly. Když se nad tím zamýšlím, musím bohužel smutně konstatovat, že řada publikací, které aktuálně vychází, jsou spíše o kvalitním marketingu, než o kvalitním obsahu. Mnohdy jen skrze citace omílají myšlenky (byť většinou dobré) jiných autorů. Chtěli byste za něco takového vyhazovat peníze? Tuším vaši odpověď, a proto se podělím o tip na jednu knihu, která mě skutečně obohatila.


dříve jsem psal o knize, která mě velmi ovlivnila: „7 návyků skutečně efektivních lidí“, jejímž autorem je Stephen R. Covey. Tento článek o ní ale nebude. Kniha, kterou vám chci zde doporučit, a nenechte se odradit jejím názvem, se jmenuje: “Mnich, který prodal své ferrari“.

Dostala se mi do rukou už před pár lety. Abych byl ale upřímný, po prvním přečtení jsem neměl pocit, že by mi nabídla něco navíc. Řekl jsem si, že je to zkrátka jen další knížka o osobním rozvoji, byť myšlenky, které předkládala, byly dobré. Před nějakým časem jsem nicméně hledal nějakou audio knihu z této oblasti, kterou bych mohl poslouchat v autě za jízdy. Opět jsem na zmíněnou publikaci narazil. Najednou, s odstupem času jsem si uvědomil, o jak komplexní knihu s uceleným pohledem na osobní rozvoj člověka, vlastně jde. Ihned jsem začal měnit svůj názor…  

Kniha pojednává o sedmi vzájemně provázaných oblastech osobního rozvoje, kterými by se měl člověk zabývat, aby byl úspěšnější, spokojenější a zkrátka se dokázal v životě posouvat dál (nebo výš). Přitom stačí v každé ze zmíněných oblastí postupovat po malých krůčcích a za pár let může být váš život diametrálně odlišný než dnes (ověřeno vlastní zkušeností). Tady jsou:

Myšlení

Často se říká, že když změníte myšlení, změníte tím svůj život. Občas přitom ke změně stačí pouhý krůček. Zkuste se například zaposlouchat při cestě metrem do dialogů lidí. Kolik z nich řeší problémy, neštěstí a veskrze negativní události, které ani nedokáží ovlivnit? Negativní myšlení člověka uvádí do stresu. Zkuste to změnit. Vytlačte vědomě negativní myšlenky z hlavy a hledejte více pozitivních stránek věci, které vás nabijí energií. Nejde o to, abyste byli neustále „happy“, jen nemyslete hned na nejhorší.

Životní cíle a vize

Nastavte si životní cíle i ty dílčí, které budou v souladu s vaší osobností. V průběhu života je možná ještě změníte, ale znát směr je důležité. Lidé, kteří bezcílně bloumají světem, jsou totiž jednoduše manipulovatelní. Naopak řada výzkumů potvrdila, že lidé, kteří mají své cíle a vize jasně vymezeny, jsou úspěšnější, než lidé bez nich.

Lidské návyky

Japonské učení Kaizen hovoří o systému kontinuálních drobných změn. V dnešní době je často uplatňováno například ve výrobním procesu firem. Zaveďte jej i do svého života a naučte se měnit své návyky krok po kroku k dosažení trvalých změn. Ukousněte si vždy jen malé sousto a pamatujte, že změna se musí stát zvykem, aby byla trvalou. V opačném případě nastane „jojo efekt“.

Vůle

Ten, kdo má silnou vůli, dosáhne snáze úspěchu, cílů a dokončí své úkoly. Vůle vykonávat určité činnosti navíc kolísá i v průběhu každého dne v závislosti na naší momentální energii. Je také důležitým hnacím prvkem změny stávajících návyků, umožňuje nám vystoupit z komfortní zóny a dá se vytrénovat, máme-li cíl. Všimněte si, že lidem, kteří jsou talentovaní, často jejich um k úspěchu nestačí, musí mít pevnou vůli a vizi. Vidíte, jak uvedené oblasti rozvoje vzájemně souvisí?  

Čas

Koupit penězi se dá leccos, ale čas ne. Je nutné se naučit s ním pracovat. Japonci nahlížejí na práci s časem ze dvou úhlů. Ten jeden nazývají „kairos“ a druhý „chronos“. Většina lidí se soustředí především na „chronos“ - „sejdeme se v pět hodin“, „nechme to na zítra“… Málokdo v dnešní uspěchané době řídí svůj čas podle „kairos“ – tzn., dělá činnosti v tu správnou dobu. Je potřeba si uvědomit, že skutečně efektivní time management není jen o brilantním časovém plánu, ale také o jeho uzpůsobení vhodné době. Například pokud vím, že jsem nejefektivnější ráno kolem osmé hodiny, nechám si náročnější úkoly na tu dobu.

Zpětná vazba

Řada bohatých, vlivných a úspěšných lidí prozradila, že ke štěstí a spokojenosti jí peníze nepomáhají. Pravé uspokojení jí přináší až nesobecká pomoc druhým. Proč? Pozitivní zpětná vazba, kterou dostáváme od okolí, ať už za jakýkoliv skutek, který jsme pro ně udělali, v našem těle produkuje hormon serotonin (viz předchozí článek). Ten je naším hnacím motorem na cestě k úspěchu a sebenaplnění. Uvedu příklad. Jednou jsem si omylem zakoupil chybný lístek na MHD. Paní za přepážkou mi jej sice vyměnila, avšak neobešlo se to bez komentáře, jaké s tím bude mít problémy. Cestou z centra mě něco napadlo, koupil jsem pugét květin a zanesl jej té dámě. Ten pocit, který jsem v tu chvíli vnímal z jejího úžasu, mě zalil radostí a zpříjemnil mi zbytek dne. Pomáhat lze i s málem nebo zcela bez peněz – občas se stačí jen usmát.

Přítomný okamžik

Žijeme teď a tady. Zítra už tu být nemusíme. Neznamená to, že po nás přijde potopa a podle toho se máme chovat. Jde o radost z jedinečnosti každého okamžiku, o vědomí „tady a teď“. V pracovním nasazení se tento přístup nazývá flow (viz předchozí článek). Zkuste se občas na chvíli zastavit a uvědomit si nebo se pochválit za to, co se vám daný den podařilo.

Dnes, s odstupem času a širším povědomím o oblasti osobního rozvoje, které jsem nabyl v mezičase, je pro mě tato kniha geniální a dává mi hluboký smysl. Obsahuje opravdu vše podstatné a vysvětluje, proč jedna oblast bez druhé nefunguje. Jakmile pochopíte a přijmete vzájemnou spletitost těchto souvislostí a vztahů, začnete je krok po kroku uvádět do vlastní praxe. A to je tím nejlepším, co vám knížka může nabídnout. Doporučuji k přečtení!