banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Určitě znáte ten skvělý pocit, když se vám všechno daří. To, co vás normálně štve, přecházíte s úsměvem, všichni okolo vás jsou najednou milejší a vstřícnější. Máte dobrou náladu a všechno jde hladce.


Den plný dobré nálady

Když jsem se snažil vybavit si, kdy vždy jsem měl dobrou náladu, vzpomněl jsem si na svoje zážitky z dětství a na to, jak jsem vždy rád slavil narozeniny. Vzpomínal jsem, jak to byl vždycky fantastický den, jak jsem bral vše vesele, nic nebyl problém, vše jsem si naplno užíval. Pak mě napadla myšlenka: „Jak si můžu udělat narozeniny každý den?“ Jak mít dny plné dobré nálady, díky níž budu snadněji dosahovat svých cílů, lépe komunikovat s ostatními, snadněji řešit problémy a zkrátka, kdy všechno půjde lehce?

Síla hormonů

Co tedy způsobuje ten dobrý pocit, který se pravidelně objevoval na mé narozeniny? Jsou to hormony.  A dobrou náladu si zajistíme tak, že do našeho těla vyplavíme ty správné hormony. Nezní to jednoduše?

Představme si naše tělo jako chemickou továrnu. Snažme se tedy vyprodukovat ty vhodné hormony, které zajistí naše dobré naladění. V našem těle máme nespočet hormonů, pojďme se věnovat těm hlavním, které jsou často nazývány jako „hormony štěstí“.


Endorfin

Endorfin je jeden z hormonů, který způsobuje naši dobrou náladu, přináší nám pocity štěstí, tlumí bolest. Vyplavuje se při stresu a svalové zátěži jako je sport, porod či sex. Sportujme (a nejenom to) a budeme šťastní!

Dopamin

To je hormon, který se vyplavuje, když máme radost. Způsobuje příjemné pocity v reakci na nejrůznější aktivity či události. Dopamin je zodpovědný za motivaci a soustředění, kontroluje mozková centra slasti a radosti. Tento hormon se vyplavuje, když se nám něco povede, jsme na sebe hrdí, odvedli jsme dobrou práci, nebo když jsme dosáhli svého cíle – a je jedno, jestli malého nebo velkého. Dopamin do svého života přineseme, budeme-li mít smysluplnou práci, budeme-li pracovat na něčem, co nás baví a dlouhodobě uspokojuje.


Serotonin

Ovlivňuje naše emoce, náladu, paměť a spánek. Když uděláme něco pro druhé, když vykonáme dobrý skutek, když někomu pomůžeme a cítíme vděk lidí, dostává se nám do těla serotonin a přináší k nám dobrou náladu. Stejně tak jako když nás někdo pochválí. Je to jako když sportovec dostává medaili – uznání, respekt, pochvala produkuje hormon serotonin.

Oxytocin

Hormon důvěry a lásky. Je to takzvaný hormon mateřský. Vyplavuje se v situacích, kdy děláme něco důležitého pro rodinu, kdy trávíme čas se svými blízkými. Jen si představte, jak vás nadšeně a pevně obejme vaše dítě, když se vrací z letního tábora, nebo když (určitě si umíte doplnit sami, jenom si stačí vzpomenout!) to se do vašeho těla dostává serotonin.  I ten zajišťuje naši dobrou náladu a spokojenost.

Nyní už víme, jaké hormony zapříčiňují naši dobrou náladu a jak je dostat do našeho těla. Snažte se tedy ve své „chemické továrně“ produkovat hormony štěstím, jak jen půjde a pak zaručeně budete mít dobrou náladu. Pak se vám vše bude dařit lépe.


Přeji Vám Všem hezkou dovolenou!