banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Jistě znáte spoustu lidí, kteří sázejí sportku či jiné loterie. Proč to dělají, jaký k tomu mají důvod? Samozřejmě, aby vyhráli spoustu peněz, měli se skvěle a byli v životě šťastní. Ale funguje to tak? Zajistí nám peníze spokojenost a štěstí? Pojďme se podívat, co na to říkají výzkumy.


Kdo je se životem spokojenější

Philip Brickman, Dan Coates a Ronnie Janoff-Bulman zkoumali životní spokojenost u tří různých skupin lidí. První skupinou byli právě výherci v loterii, druhou paraplegici a třetí normální lidé, kteří nebyli ani hendikepovaní ani extrémně šťastní. Výzkum probíhal rok po události, která respondentům změnila život, tedy rok po výhře či po vážném zranění. A jaké byly výsledky výzkumu? Spokojenost se životem se mezi jednotlivými skupinami lišila, ale ne nijak extrémně, jak bychom nejspíš čekali. Výherci v loterii byli spokojenější než normální lidé, ti zase projevovali větší spokojenost než paraplegici, ale všechny tři skupiny byly velmi blízko průměru. Rozdíly nebyly velké.

Rychlá adaptace

Co to znamená? Náš organismus má vysoký stupeň adaptace. Vážné zranění či výhra v loterii nám mohou změnit život, mají velký vliv na naše okamžité pocity, ale časem si zvykneme. Časem se efekt nadšení otupí a naše pocity se zase vrátí k průměru. Tento efekt se odborně nazývá hédonická adaptace. Náš organismus si lehce přivykne – a to jak na změny pozitivní tak negativní.

Vůně svíčky a hédonická adaptace

Je to stejné jako když si koupíte vonnou svíčku do obývacího pokoje. Chvíli se radujete z příjemné vůně, ale po pár hodinách ji přestanete vnímat. Vůně je stále stejná, stále příjemná, ale náš organismus si na ní zvykl, adaptoval se. Tudíž ji nedokáže po určité době tak docenit. Proč? Vysvětlením je opět hédonická adaptace. Naše tělo se adaptuje, abychom mohli rozpoznat případné nebezpečí. Například unikající plyn. Pokud nás dlouhodobě něco neohrožuje, náš organismus se přizpůsobí. Funkce adaptace je nám dána od přírody, je důležitá pro přežití.

Čas všechno vyléčí

Jistě to znáte také. Když si koupíme nový oblek, auto či nový dům, máme z toho radost. Po chvíli si ale zvykneme a ani ta nejdokonalejší věc na světě nám nečiní tak velké potěšení po půl roce jako v prvních hodinách či dnech.

A stejně to funguje, když se nám stane něco nemilého. Smrt blízkého člověka, rozpad vztahu či zdravotní problémy. I na takové věci si náš organismus zvykne. Ne nadarmo se říká: „Všechno vyléčí čas.“


A jak být dlouhodobě spokojený?

Teď, když víme, jak snadno se náš organismus adaptuje, je důležité využít tuto skutečnost ve svůj prospěch.  Čemu má tedy smysl se věnovat? Tomu, co nám činí dlouhodobou radost. To určitě není nákup auta, domu nebo stále nových a často i zbytečných věcí. Naopak, jsou to činnosti, u kterých nedovolíme svému tělu se adaptovat, při kterých stále zkoušíme nebo zažíváme něco nového či příjemného. Pokud budeme stále zkoušet něco jiného, něco, co neznáme, a nedovolíme svému organismu se adaptovat, máme nakročeno k dlouhodobé radosti.

Prožívejme tedy život naplno, zkoušejme nové věci, hledejme nové podněty. A hlavně se u toho bavme. Jsou to činnosti, které nás naplňují dlouhodobou radostí.