banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Je konec července, doba dovolených vrcholí a mě napadá, jak vlastně má vypadat taková ideální dovolená? Válení se u moře, pobyt „all inclusive", hory jídla, minimum pohybu…?

Když si vzpomenu na takhle strávené léto, už se oklepávám. Vždy, když jsem se vracel z takové dovolené - zdánlivě plné odpočinku - potřeboval jsem dalších pár dní, abych se zrelaxoval a opravdu si odpočinul. Přijel jsem vždy naprosto vyřízený a dostat se zpátky do práce pro mě bylo extrémně náročné a trvalo mi to dlouhou dobu.

Je to tedy ten pravý odpočinek? Přináší nám dovolené, na kterých se snažíme „intenzivně odpočívat“ a nic nedělat, uvolnění, relaxaci a uspokojení?


Aktivní odpočinek

Co takhle dovolené strávené aktivním odpočinkem? Znáte ten pocit, když jedete na týden na kola, každý den ujedete desítky kilometrů a večer usínáte vyčerpaní, ale velmi spokojení a navíc tak nějak hrdí na svůj výkon? Není to skvělé? A co se týče aktivní relaxace, nemusíme zůstávat jen u tématu dovolených. Jen si vzpomeňte na to, když jste u sebe organizovali party. Není nic jednoduššího, než si objednat hotové jídlo, nebo kuchaře, který za vás uvaří. Ale nechybí něco? Co třeba ten pocit, když si sami grilujete na zahradní oslavě maso, které jste den předem sami marinovali a následně vidíte, jak si všichni nad vaším výtvorem pochutnávají, případně prohodí slova chvály? Neobjeví se vám na tváři radostný úsměv? Stejně příjemný pocit má hospodyně z domácí marmelády, kterou vyráběla celý víkend a bezpochyby jí chutná víc než ta koupená.

Proč si vážíme vlastní práce?

To, že si vážíme vlastní práce, je bez debaty. Výzkumy dokonce ukazují, že svou vlastní práci přeceňujeme (nutno podotknout, že na tom není nic špatného). Vážíme si své vlastní energie, vlastního času a velmi nás uspokojuje pocit radosti z vykonané činnosti. Sami si to automaticky neuvědomujeme, nepřemýšlíme o tom, a navíc se mylně domníváme, že ostatní naše díla oceňují stejně jako my sami.

Důležité je věci dokončovat

Vážíme si věcí, která děláme sami, a jsme na ně pyšní. Každý také potřebuje vidět výsledek své práce. Výzkumy ukazují, že velkou roli hraje dokončení. V případě, že nemůžeme dokončit věc, do které jsme investovali hodně práce a vlastní energie, necítíme k ní žádnou náklonnost. Výsledky jsou tak pro nás velmi důležité.

Nevzdávejte se potěšení z práce

Tím se dostáváme zpět k dovoleným. Často usilujeme o to, abychom se vyhnuli veškeré práci a co nejintenzivněji relaxovali. Někdy je dobré zamyslet se a možná přehodnotit svoje představy o odpočinku. Rádi sedíme na zahradě, ale nechce se na nám na ní pracovat – abychom měli čas na odpočinek – a tak si zaplatíme zahradníka. Máme rádi dobré a zdravé jídlo, ale nakupovat a vařit vyžaduje tolik času, že raději zajdeme do restaurace.

Pravdou však je, že když si všechno necháme udělat od profesionálů, získáme tak sice volný čas na relaxaci, ale vzdáváme se velkého potěšení. Námaha z vlastního výkonu je základem dlouhodobé radosti.

Přeji vám krásnou dovolenou.