banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

V minulém článku jsem psal o tom, proč je dobré odpočívat a jak dobíjet energii. Dnes bych se rád věnoval tomu, jak se po odpočinku znovu pustit do práce a jak se na ni dobře soustředit.  


Vnitřní dialog 

Studie z roku 2012, kterou vedli psychologové Wilhelm Hofmann a Roy Baumeister zkoumá, jaké mají lidé potřeby a touhy, které je mohou odvádět od práce. Účastníků výzkumů bylo 205. Dostali pagery, které v různých časech pípaly. Když zapípaly, měl se účastník zastavit, na chvíli všeho nechat a zamyslet se, na co právě myslí, jaké má touhy. Výzkum trval celý týden. Mezi touhami, které museli účastníci překonávat, byly bez překvapení jídlo, spánek a sex. Mezi nejčastěji zmiňovanými touhami byla ale také touha dát si pauzu od náročné práce. Výzkum poukazuje na to, že každý z nás vede v průběhu dne vnitřní dialog sám se sebou. To proto, že máme neustálou potřebu dávat si odpočinek od činností, které provádíme. 

5 „rušičů“ 

A jaké jsou ony rušivé elementy, které nás odvádí od práce, díky níž vytváříme nějaké hodnoty?

1. Kontrolování e-mailů

2. Kontrolování sociálních sítí

3. Brouzdání po internetu

4. Poslouchání hudby

5. Sledování televize 

Výzkum potvrzuje, že jsou to právě tyto činnosti, které narušují naši soustředěnou práci a které vnímáme jako odpočinek od náročné práce.


Co s tím?

Dříve jsem důležitou práci, která vyžadovala více času, odkládal a říkal jsem si: „Až dokončím tohle a tamto, až dodělám ty drobné úkoly, budu na to mít víc času a budu se na to moct lépe soustředit.“ Podvědomě jsem práci vyžadující hlubší koncentraci odkládal. Brzy jsem však pochopil, že takhle bych se k té důležité práci, která sice vyžaduje více času, ale je nutné ji udělat a někam mě posunuje, nikdy nedostal.


Vytvořte si návyk

Co nám v takových situacích může pomoci? Když si vytvoříme návyk čili rutinu. Rutina totiž minimalizuje náš vnitřní dialog, zmenšuje rozpor, který se odehrává v našem nitru. Každý den máme jen určitě množství energie a díky návyku šetříme energii. Nemusíme vynakládat energii na rozhodování a plánování, nevěnujeme ji rušičům, ale soustředěné práci. Nemusíme překonávat naši vůli, která má každý den jen omezenou zásobu. Jakmile do svého života zavedeme návyky, hned se k práci přinutíme snadněji. Uvedu pár návyků, které se snažím zavést do života a které mně osobně pomáhají se soustředit na důležitou práci.

Pracujte v blocích

Důležité činnosti a soustředěné práci se věnuji v první polovině dne. Ráno a dopoledne máme nejvíce energie. Je dobré ji využít k činnostem, které nás posunují k naši cílům. Lehčí aktivity, při kterých se nemusíme tolik soustředit, si pak můžeme nechat na hodiny odpolední a večer by měl patřit odpočinku, rodině, přátelům, koníčkům či společenským událostem.

Nenechte se vyrušovat

Ráno, když řeším důležité a většinou kognitivně náročné úkoly, vypínám veškeré rušiče. Jednou až dvakrát denně mám pak stanovenou půl hodinu na vyřizování emailů a telefonátů. Odpoledne se věnuji schůzkám a jednáním. Ještě bych rád upozornil na nebezpečný multitasking. Snažme se mu vyhýbat, má totiž za následek naši zbytečnou roztěkanost.


Domů s čistou hlavou

Večer z práce odcházím s čistou hlavou a nenosím si problémy domů, protože i to člověka vyčerpává. Snažím se tedy nekončit svůj pracovní den s nevyřešením úkolem.  Nenechávám práci rozdělanou. Pokud práce nejde dodělat, naplánuji si ji na druhý den nebo ji deleguji – zkrátka to vyřeším a již na ni aktivně nemyslím.

Zaveďte do svého života návyky

Zavádějte do svého života rutinu. Má obrovskou moc – šetří energii na vynakládání ovládání vlastní vůle. Díky ní si pak můžeme svůj čas efektivně rozdělit. A když zároveň omezíme rušící elementy, nebude pro nás tak těžké pustit se do práce.          

A jak bojujete s vyrušováním od práce vy? Budu rád, když se mnou budete sdílet své zkušenosti, rady a tipy.