banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Jak mnozí víte, na přelomu února a března jsem téměř na měsíc zmizel do Guatemaly. Hodně mých přátel se mě ptalo, proč jsem se pro tuto cestu rozhodl. Je to jednoduché. Uvědomil jsem si, že pracuji 25 let v kuse a maximální délka mojí dovolené byla většinou pouze jeden týden. Řekl jsem si, že i já bych si měl dopřát delší volno, pořádně si odpočinout, a to jak tělesně tak mentálně, a načerpat novou energii. A tak jsem vyrazil do středoamerických dálek.


Důležitou součástí mé cesty bylo to, že jsem odpojil svou českou SIM kartu a přesměroval své pracovní e-maily. Rozhodl jsem se nechat svůj pracovní život v České republice. Řekl jsem si, že to zkusím a budu čtyři týdny mimo pracovní prostředí.

Proč je dobré na chvíli vypnout


1. Nechte mozek odpočinout


I náš mozek musí občas odpočívat. Naše přemýšlení se totiž potřebuje čas od času zregenerovat. Přestat přemýšlet nad starostmi v práci se vyplatí. Nechte svoje tělo volně existovat v krásné přírodě a zapomeňte na své pracovní starosti. Nechte své vědomé přemýšlení doma, nebo v práci (v šuplíku) a uvidíte, že vám to brzy vrátí zpátky tím, jak svěže bude fungovat. Já jsem to udělal a mohu vřele doporučit. Nechal jsem veškeré starosti doma, vydal se do krásné guatemalské přírody, nechal jsem se inspirovat mayskými rituály a vnímal sílu zdejší zeleně.  Vrátil jsem se odpočatý a můj mozek funguje mnohem efektivněji než před odjezdem.

I odborné studie hovoří o tom, proč se občas vyplatí nechat působit naši nevědomou mysl a tu vědomou nechat odpočinout.


Kupujete auto? Nechte to na své nevědomé mysli

Příkladem nám může být studie nizozemského psychologa Apema Dijksterhuisema, který se se svým týmem rozhodl zkoumat, jak lidé jednají při komplikovaném rozhodování, a jaký postup je efektivnější. Účastníci studie dostali informace potřebné k učinění obtížného rozhodnutí o koupi auta. Polovina se měla nad obdrženými informacemi zamyslet a na základě toho se rozhodnout. Druhou polovinu vědci po přečtení informací rozptylovali a pak je vyrušovali, když se měli okamžitě rozhodnout. Ač se nám to možná bude zdát neuvěřitelné, nesoustředěná skupina měla mnohem lepší výsledky. Rozhodovali se tedy lépe, efektivněji.

Výzkum ukazuje, že když děláme složitější rozhodnutí, když máme velké množství informací, naše intuice nám může pomoci dobrat se lepších výsledků. To se samozřejmě nevztahuje na situace jako je například řešení matematického příkladu – tam musíme použít svou vědomou mysl.  V mnoha situacích je ale dobré vědomou mysl upozadit. Nečinnost nám může pomoci získat vhled.

2. Načerpejte energii


Druhým důvodem, proč jsem se do Guatemaly vydal, bylo načerpání energie. I tady s mým záměrem jde ruku v ruce výzkum, který v roce 2008 publikoval časopis Psychological Science.

Zeleň pomáhá

Účastníci výzkumu byli rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina šla na procházku po cestě lemované stromy, druhá se procházela rušnými ulicemi. Po procházce dostaly obě skupiny náročný úkol, a to zapamatovat si řady čísel a pak je zopakovat pozpátku. Která skupina si vedla lépe? Ta, která se procházela v zeleni. A to až o 20 procent! Vědci výzkum po týdnu zopakovali – účastníci si prohodili místa, kterými se procházeli. Výzkumníci však došli ke stejným závěrům. Výsledek nezávisel na lidech, ale na prostředí, kterým účastníci procházeli.

Studie tedy jasně ukazuje, že lidé, kteří tráví čas v zeleni a odpočívají, zvládají výrazně lépe i úkoly, na které potřebují svou vědomou mysl.

Odpočívejte!

Odloučení od starostí, odpočinek a pobyt v přírodě má tedy vliv jak na vědomou mysl, která po regeneraci lépe funguje, tak na nevědomou mysl. Zkuste si tedy pořádně odpočinout, vyrazit do přírody a čas od času nechat starosti za hlavou.