Definitivní konec druhého důchodového pilíře a změny ve třetím pilíři

Ve druhé polovině října schválila Poslanecká sněmovna vládní návrh zákona, kterým se definitivně ukončuje důchodové spoření v tzv. druhém pilíři. Na konci minulého týdne pak poslanci schválili také souhrnnou novelu, kterou se mění některé související zákony. Cílem této novely je zejména zatraktivnění tzv. třetího pilíře důchodového spoření. Oba zákony nyní musí projednat Senát, platit by měly od 1. ledna 2016.

Výše redukčních hranic pro rok 2016

Dne 21. října 2015, vyjde ve Sbírce zákonů Sdělení Ministerstva práce a sociálních věcí č. 272/2015 Sb., kterým se vyhlašuje pro účely nemocenského pojištění výše redukčních hranic pro úpravu denního vyměřovacího základu platných v roce 2016.

Zvýšení důchodů v roce 2016

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo vyhlášku č. 244/2015 Sb., kterou se od 1. ledna 2016 zvyšují všechny důchody o 40 korun. Zvýší se jen základní výměra důchodů, ke zvýšení procentní výměry v roce 2016 nedojde, protože růst indexu spotřebitelských cen domácností byl jen mírný a nedošlo k růstu reálných mezd. Vláda se ale rozhodla kompenzovat nízkou valorizaci důchodů tím, že v únoru 2016 vyplatí všem důchodcům jednorázový příspěvek ve výši 900 korun.

Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2016

Vláda včera schválila zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2016. Stejně jako vloni se minimální mzda zvýší o 700 Kč, tedy z dosavadních 9200 Kč na 9900 Kč. Příslušnou změnu nařízení vlády č. 567/2006 Sb. schválil kabinet Bohuslava Sobotky jako kompromis, s nímž ale nejsou spokojeni ani zaměstnavatelé ani odbory. Současně se zvýšením měsíční minimální mzdy dochází také ke zvýšení základní hodinové sazby a nejnižších úrovní tzv. zaručené mzdy. Vzroste také minimální mzda pro zdravotně postižené, a to na 9300 Kč.

Horko a nápoje na pracovišti

Podle předpovědí dosáhnou denní teploty v nejbližších dnech až 37°C. Zaměstnanci tak mohou být při práci vystavováni vyšším teplotám a tedy zhoršeným pracovním podmínkám. Je nutné dbát zejména na zajištění pitného režimu. Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo už při vlně veder v roce 2013 informaci, ve které mimo jiné připomíná povinnost zaměstnavatelů zajistit na pracovišti dostatek nápojů. Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejnilo Upozornění hlavního hygienika ČR.

Zrušení zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců

Dalším předpisem, který vyšel v polovině srpna ve Sbírce zákonů, je novela zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, která řeší především problematiku odškodňování pracovních úrazů. Novelou se ruší zákonč. 266/2006 Sb., o úrazovém pojištění zaměstnanců, který nikdy nenabyl účinnosti. Novela, která vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 205/2015 Sb., začne platit 1. října 2015.

Změna zdravotní pojišťovny

Červen je posledním měsícem, v němž pojištěnci mohou každoročně měnit zdravotní pojišťovnu. Pokud se tedy nyní někdo chystá ke změně své stávající pojišťovny, musí tak učinit nejpozději do konce tohoto měsíce, tedy do 30. 6. 2015. K nově vybrané pojišťovně pak bude pojištěnec přehlášen k 1. 1. 2016. Kdo nestihne změnu pojišťovny nahlásit do konce června, může ji pak změnit zase až k 1. 1. 2017.

Důchodové pojištění po maturitě

Letošní maturity jsou v plném proudu a Česká správa sociálního zabezpečení (dále jen ČSSZ) jako každoročně podává informace týkající se absolventů středních ale i vysokých škol, kteří po ukončení studia nezačnou pracovat. Ať už se zaregistrují na úřadu práce nebo ne, povinnost platit pojistné na důchodové pojištění jim nevzniká.

Zdravotní pojištění po ukončení studia

Minulý týden jsme se v článku nazvaném Důchodové pojištění po maturitě věnovali tomu, jaké povinnosti mají absolventi v oblasti důchodového pojištění. V dnešním článku se zaměříme na zdravotní pojištění, u nějž jsou pravidla nastavená zákonem č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, poněkud přísnější. Pokud pojištěnec ztratí status studenta, musí to rychle oznámit své zdravotní pojišťovně. Od chvíle, kdy za něj přestane platit pojistné stát, musí si absolvent platit zdravotní pojištění sám.

Uzavření druhého pilíře

Jedním z předpisů, které tento týden schválil Senát, je i změna zákona č. 426/2011 Sb., o důchodovém spoření. Novela uzavírá fondy druhého důchodového pilíře pro nové klienty a je prvním krokem ke zrušení tohoto způsobu spoření na penzi. Pokud novelu podepíše prezident, začne platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Je tedy pravděpodobné, že vstup do druhého pilíře se novým zájemcům uzavře už za několik dní.

Page 1 of 2