banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Jak se správně rozhodovat a nenechat se zmást všudypřítomnou intuicí?

Uveďme si na úvod názorný příklad.

Paní Nováková začala před pár lety podnikat a začalo se jí dařit. Chtěla proto rozšířit své podnikání a rozhodla se pro nákup již existující firmy. Částka investice nebyla malá, nicméně po několika jednáních s majitelem firmy byla přesvědčená, že své peníze investuje výhodně.  Slovo dalo slovo a obchod se začal připravovat...


Ve stejné době se paní Nováková náhodou setkala se svým bývalým spolužákem, který byl ekonom. Ten jí poradil, aby si pro jistotu nechala provést detailní finanční analýzu nezávislou firmou, a nespoléhala se jenom na informace od majitele prodávající firmy.

Co se ale nestalo? Finanční analýza odhalila vysokou předluženost firmy a několik dalších negativních trendů, které by měly za následek, že nový majitel bude muset do firmy investovat velké množství peněz, aby ji udržel ziskovou a efektivní. Nynější majitel firmy si však tento stav vůbec neuvědomoval. Jak sám říkal, řídil totiž celá léta firmu „intuitivně“, čísla k podnikání moc nepotřeboval. Firma se však řítila do záhuby. A s ní i možná nová majitelka paní Nováková. Ta po tom, co finanční analýzu viděla, od koupě firmy ustoupila. Ušetřila si tím nejen finance, které do koupě firmy chtěla vložit, ale obrovské starosti, které by jí v nejbližší době čekaly. Je hezké věřit. Ale je důležité prověřovat. Finanční analýza, kterou paní Nováková vlastně ani neplánovala, jí ušetřila spoustu nepříjemností, starostí a peněz.

Jak je možné, že se během týdne ze zdánlivě výhodného obchodu pro obě strany, stane po analýze čísel jeden velký průšvih? Za vším stojí dva systémy myšlení, o kterých jsem již psal v článku Jak si dlouhodobě udržet bohatství. A jak tedy naše myšlení funguje v praxi?

Pojďme se společně podívat na jednoduchý příklad:

Pálka a míček stojí dohromady 110 korun.

Pálka stojí o 100 korun víc než míček.

Kolik stojí míček?

Je vaše odpověď 10 korun? Mnozí by nejspíš souhlasili. Tuto odpověď nám totiž nabídlo naše intuitivní myšlení. Je pro nás přitažlivé. A zdá se logické. Ale je špatné. Udělejme si kontrolu. Pokud míček stojí 10 korun, pálka stojí o 100 korun více tj. 110 korun, tak dohromady to je 120 korun a nesplníme tím tak první předpoklad. Samozřejmě míček stojí 5 korun. Pálka, která je o 100 korun dražší, stojí 105 korun. Dohromady tedy stojí pálka a míček 110 korun.

Teprve logické myšlení nám přineslo správnou odpověď. Pokud nebudeme líní, opustíme intuici, která se nás snaží zmást, pokud zapojíme naše logické myšlení, tak se dobereme ke správnému výsledku. A ve světě ekonomie třeba k výhodné investici.

Držitel Nobelovy ceny za ekonomii David Kahneman se svým kolegou Shanem Frederickem provedli výzkum mezi mnoha tisíci vysokoškolských studentů. Položili jim stejnou otázku, na jakou jsme se nyní snažili najít odpověď. A jaké byly výsledky? Šokující! Více než 50 procent studentů prestižních amerických univerzit Harvardu, MIT a Princetonu volilo intuitivní, tedy chybnou odpověď. Na ostatních univerzitách jednalo intuitivně, tedy špatně, dokonce více než 80 procent studentů.


Nevěšte tedy hlavu, pokud i vy jste odpověděli chybně. Všichni tíhneme k intuitivnímu uvažování. Pokud si toho ale budeme vědomi, můžeme s tím něco udělat. Výzkum nám jasně ukazuje, že mnoho lidí nadměrně důvěřuje své intuici. Kognitivní myšlení je pro nás nepříjemné, vyžaduje naši energii, proto se mu často vyhýbáme. Je prostě náročnější. Avšak ve světě čísel či statistiky přináší plody ovoce. Dává nám často správné odpovědi na naše otázky. Skutečnosti, které se na první pohled zdají jasné a logické, se až po důkladném prostudování ukážou ve svém pravém světle. Ne vždy se vyplatí věřit své intuici. A v byznyse to platí dvojnásob.

A co z toho vyplývá?

  1. Firma řízená pouze intuitivně, i když zdánlivě prosperuje, může být na cestě ke svému zániku. 

  2. Rozhodnutí ze světa čísel není radno dělat na základě intuice. Zamyslete se, nechte si vše spočítat a zanalyzovat. Teprve potom se rozhodujte.

  3. Pokud takové rozhodnutí děláte, nedělejte ho, když jste unaveni. To vám vaše mysl přednostně nabízí intuitivní řešení. Rozhodujte se v klidu, na základě jasných informací, bez časové tísně, s čistou myslí a důkladnou rozvahou.