banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Máme tady nový rok 2017 a ten určitou část lidí vybízí si dávat nová předsevzetí. Podělím se s Vámi o několik nových návyků, které se mi povedlo více či méně úspěšně zavést či posílit do svého života v minulém roce. Třeba Vás budou inspirovat. Asi to nebudou žádné super efektivní činnosti, které Vám během několika dní změní život. Mně osobně ale pomáhají. Stačí, když budete želvou, která vyhrává závody. Chce se to jen držet svých plánů a tempa. Tak pojďme na to.

 

1. Vstávejte brzy

O tom, Proč je dobré začít den brzy, jsem psal již v jednom z minulých článků. Pokud bych měl shrnout hlavní přínosy, které to pro mě má, tak je to úspora času při cestě do práce, větší klid pro práci na začátku dne a tím pádem i větší celková efektivita během dne, která se pojí s další důležitou činností a to:

2. To nejdůležitější udělejte hned ráno

Po probuzení se snažím vypít 0,5 litru čisté filtrované vody a pak po ranní hygieně frčím hned do práce, kde se snažím do oběda udělat ty nejdůležitější úkoly dne. A které to jsou? Úkoly, které mě nejvíce přiblíží mým cílům.

3. Choďte pěšky

Ne vždy mi vyjde čas na sport. Posledních pár měsíců dokonce nemohu ani běhat. Tak se snažím alespoň chodit. Na oběd chodím do restaurace vzdálené cca 1 km od mé kanceláře. Když jedu metrem za klientem, vystoupím o stanici dříve.  Jenom těmito uvedenými aktivitami ujdu každý den v pracovní době od dvou do pěti kilometrů. Minulý rok jsem byl 230 dní v práci. Takže, jestli dobře počítám, mohl jsem jenom v práci nachodit něco mezi 500 – 1000 km. To už je pěkná vzdálenost.

4. Choďte po schodech

Pokud to jenom trochu jde, ignoruji výtahy. Do kanceláře v 3. patře chodím pouze pěšky. O to samé se snažím, když jdu na návštěvu k zákazníkům, příbuzným, prostě kamkoliv. Víte, že každý schod Vám prodlužuje život o 1 minutu? To jsem si vymyslel, ale bylo by to hezké, ne? Nic nám však nebrání si to myslet a pozitivně se tak motivovat pro chození po schodech.

5. Poslouchejte mluvené slovo

V minulém roce jsem přečetl nebývale vysoké množství knih. Přečetl asi nebude to správné slovo, měl bych správně uvést přečetl a poslechl. Poté, co jsem si uvědomil, kolik hodin týdně trávím v autě, začal jsem poslouchat také audioknihy. Nyní každý týden v autě „přečtu“ jednu až dvě knihy.

6. Telefonujte se sluchátky

Přečetli jste si někdy návod k použití vašeho mobilního telefonu? Dočetli byste se tam, že bezpečná vzdálenost pro telefonování je, pokud držíte přístroj 10 cm od ucha (jednotliví výrobci se můžou drobně lišit). Pokud tuto vzdálenost nedodržíte, výrobce nenese zodpovědnost za škody způsobené přístrojem na vašem zdraví. Už jste viděli někoho, kdo by měl mobilní telefon takto daleko od ucha? Já rozhodně ne.  Proto při telefonování používám sluchátka!

7. Jezte co nejvíce ovoce a zeleniny

Mám moc rád sladké a občas, co se týká životosprávy, zhřeším. Nechtějte po mně vědět podrobnosti. Ale co se týká pracovního týdne, dodržuji následující pravidla: do oběda jím pouze ovoce, zeleninu a ořechy. K obědu si téměř výhradně dávám jen polévku a salát. A až k večeři a odpolední svačině jím, na co mám chuť nebo co mi má drahá žena uvaří.

Tak snad vás některá z uvedených činností inspirovala. Pokud ne, uvedu ještě několik dalších, které mám zrovna v hledáčku a budu se je snažit v tomto roce začlenit do svého života.

 

Meditovat (3x 15 min. denně)

Nenosit si práci domů

Posilovat meziobratlové svaly (pro sedavé profese je to nutnost)

Přestat sledovat televizi a satelit (právě jsem neobnovil předplatné)

Večer si uvědomit, co se mi povedlo, co ne a proč

Posilovat vztahy hlavně s těmi nejbližšími (vztahy jsou jako svaly, pokud je pravidelně neposilujete, tak ochabnou)