banner

BLOG

OSOBNÍ NÁZORY, RADY A PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI, 
KTERÉ POMOHOU NEJEN VÁM,
ALE I VAŠEMU PODNIKÁNÍ. 

Intuice je pro náš život a zdraví velmi důležitá a nenahraditelná. Jsou však situace, kdy je lepší se bez intuice obejít nebo si alespoň uvědomit její obrovský vliv na naše rozhodování. Dnes bych Vám rád ukázal na zajímavém výzkumu, jak jsme při rozhodování ovlivňováni naši intuicí. A na co si dát pozor při rozhodování zejména v oblasti financí.


Někdo vás sleduje!

Na britské univerzitě vědci provedli výzkum v místní kancelářské kuchyňce, kde dlouhou dobu fungoval zvyk, že pracovníci platili za kávu, kterou si v kuchyňce uvařili tak, že vložili peníze do krabičky, která k tomu byla určená. To podle seznamu doporučených cen, který visel na zdi. Pak se jednoho dne nad ceníkem objevil plakát s fotografií lidských očí, které jakoby hleděly přímo na vás. Po týdnu se plakát změnil na motiv s květinami. A takhle se plakáty s očima a květinami střídaly po dobu deseti týdnů. Myslíte, že měly obyčejné plakáty vliv na množství peněz, které lidé vložili do společné kasičky? Ano, obrovský! V průměru zaměstnanci přispěli v „týdnech s očima“ třikrát tolik než v „týdnech s květinami“. Proč? Působil na ně vnější vliv, který si vůbec neuvědomovali. Pocit, že je někdo sleduje, vedl ke změně jejich chování.

Tento příklad jasně demonstruje změnu našeho rozhodování na základě intuice. Zaměstnanci si vůbec neuvědomili, že v kuchyňce visí plakát s očima, ale měli pocit, že je někdo sleduje. A to mělo pak vliv na změnu jejich rozhodování. Okolo nás je spoustu vjemů, které si neuvědomujeme. Jsou pro nás skryté. A ty pak nevědomě ovlivňují naše rozhodování. Odborně to nazýváme efekt primingu.

A k čemu je nám dobrá matematika?

Vzorečky nejsou ovlivnitelné vnějšími vlivy, a pokud počítáme správně, dají nám jasný výsledek s konkrétní výpovědní hodnotou. Matematika nám ukazuje jasnou závislost. Na výběr partnera matematiku asi nepoužijeme, tam se objevuje obrovské množství neznámých. Ale pokud máme omezené množství neznámých a lze určit kauzální závislost, jednoznačně musíme dát přednost matematice. V případě, že kupuji firmu nebo chci opravdu spolehlivě vědět, zda se mému podnikání daří, čísla jsou nenahraditelná. Dobrá finanční analýza mi pomůže zajistit dostatečné informace pro správné rozhodnutí.

Při každém rozhodnutí jsme však výrazně ovlivňovány i naši intuicí, jak jsme si ukázali v našem výzkumu s očima. A na co si tedy musíme při rozhodování dát pozor?

Časová tíseň

Velmi negativně na nás působí, když jsme v časové tísni, když se musíme rozhodnout rychle. Jednáme bezmyšlenkovitě, spontánně a často bez dostatku informací. Jednáme totiž intuitivně. Když jsme v přírodě a útočí na nás medvěd, intuice nám může zachránit život. Ale v případě byznysu rychlé intuitivní rozhodnutí bez nedostatku správných informací může napáchat spoustu škody.

Nálada

Naše nálada má na rozhodování obrovský vliv. Pokud máme náladu dobrou, rozhodujeme se lehce. Když si např. kupujeme kravatu, je to přínosné – rychle a na základě prvních dojmů a pocitů se rozhodneme a kravatu si koupíme (hlavně když jsme pocitový typ člověka). Pokud se ale jedná o něco, co má dopad na několik let našeho života - jako je třeba nákup firmy, strategické finanční rozhodnutí či důležité životní rozhodnutí - dobrá nálada nám sice umožní rychlé rozhodnutí, ale nenechte se zmást! Takového rozhodnutí můžete brzy litovat.

Míra energie

Také nedostatek energie má na rozhodování veliký vliv. Uveďme si příklad. V Izraeli před časem vědci zkoumali osm soudců, kteří celý den rozhodují o žádostech o podmínečné propuštění. Studie měla za úkol zjistit, zda náhodou nemá na jejich rozhodování vliv jídlo, respektive čas, který uplynul od poslední přestávky na jídlo. A co ukázala? Že ano. Po každém jídle se podíl schválených žádostí prudce zvyšoval a dosahoval až 65%. Zatímco dvě hodiny před jídlem se schvalovací poměr postupně snižoval, a to až skoro k nule těsně před jídlem. Zdá se to to neuvěřitelné? Možná ano. Člověk se ale rozhoduje jinak, když má hlad a když je sytý.